De fångade

Idag har jag lyssnat klart på De fångade (2017) av Karin Slaughter. Detta är del 8 i Will Trent-serien, men det är första boken ur serien som jag tar del av och det var inget konstigt att läsa den fristående. Jag har boken i fysiskt format också och där står det inte ens att den är en del av en serie, hmmm... Väldigt märkligt.
 
Men ja, detta är en psykologisk thriller där en föredetta polis, med dåligt rykte, hittas mördad och bevisen på brottsplatsen visar att det funnits en till person där, som troligtvis är väldigt skadad då det finns mycket blod på platsen. En av de som jobbar med fallet är Will Trent, vars eget förflutna plötsligt dras in i fallet och gör hans liv till en stor röra. 
 
Detta är den tredje boken jag lyssnar på av Slaughter och den här är också väldigt spännande och innehåller en hel del twists. Jag blir lika imponerad varje gång, haha. Och jag älskar verkligen hur hon porträtterar ena karaktären här: Först tar vi del av personen ur andras perspektiv och personen är helt enkelt en vidrig karaktär som jag inte alls gillar. Sen får vi ta del av personens eget perspektiv och då börjar jag gilla personen och få mer förståelse för den och heja på den, samtidigt som jag fortfarande tycker att personen är 'toxic'. Så ja, det tycker jag är väldigt bra jobbat av Slaughter och nu vill jag fortsätta läsa Will Trent-serien... Från början. Men jag har en hel del andra böcker som jag läser eller vill läsa just nu, så de får nog vänta ett tag.

Betyg: 9 av 10
 

Den betydelsefulla högläsningen - med barn i förskolan

I tisdags fick vi en ny bok att läsa på jobbet: Den betydelsefulla högläsningen - med barn i förskolan (2020) av Maria Heimer och igår läste jag ut den. Börjar få tillbaka lite flyt i läsningen igen! På jobbet har vi lagt mycket fokus på barns språk och i den här boken skriver Maria om hur viktig högläsning är just för barns språkutveckling. Boken riktar sig till hur vi som jobbar i förskola kan planera och genomföra högläsning och ger tips på barnlitteratur och hur vi kan samverka med barnens hem och bibliotek. Maria har tidigare skrivit Högläsning i förskolan som jag läste för ett år sedan.

Jag har läst en del om högläsning och språkutveckling på sistone, så att läsa den här blev lite som upprepning av tidigare böcker jag läst: Ena stunden känns det lite segt men å andra sidan är barns språkutveckling ett ämne som jag tycker är viktigt och då är det positivt att bli påmind och 'pushad' i hur jag kan arbeta med detta. Jag har tagit till mig av en hel del bra fakta, tips och tankar och kommer bland annat försöka tänka mer på vilka genrer vi läser på min avdelning. Jag tycker det är intressant när Maria skriver att det är vanligt att förskolors barnlitteratur till stor del består av äldre böcker och hon lyfter vikten av hålla sig uppdaterad med ny litteratur.

Ett citat från boken som jag tyckte var bra:
"För att utvecklas språkligt, socialt och emotionellt behöver barnet en samtalspartner, ett bollplank och en lekfull vuxen. En vuxen kan inte ersättas med ljudbokens eller e-bokens röst." (s. 51).
 
Betyg: 8 av 10
 

Dracula - Myt och verklighet

Igår läste jag klart Dracula - Myt och verklighet (2020) av Katarina Harrison Lindbergh. Här får vi veta i princip allt om Dracula och vampyrer: Deras ursprung och hur synen på dem har förändrats genom åren. Vi får ta del av väldigt gamla historier och får veta en hel del om en historisk person kallad Vlad III av Valakiet, även känd som Dracula och Vlad Pålspetsaren.
 
Jag gillar böcker och filmer/serier om vampyrer så självklart fångade den här boken mitt intresse. Jag tyckte den var väldigt intressant och jag har lärt mig en hel del om Dracula och vampyrer nu. Har fått många tips på böcker, rapporter och filmer som jag vill kolla upp. Jag tyckte den var lite seg i början och var lite förvirrad och hade svårt att hänga med gällande Vlads historia, men sen blev det bättre. Men ja, är ni intresserade av vampyr-historia så är det här boken för er!
 
Betyg: 8 av 10